Het bouwen van een operating system, het kan nooit een bedoelde hobby zijn. Als programmeur probeer je van alles en nog wat. Op een dag kwam ik met het idee om te kijken hoever ik kon komen met het bouwen van een OS onafhankelijk iets. Hiebij was ik al blij als ik gewoon "Hello world" in beeld kon krijgen. Na wat zoeken kom je er achter dat dit heel eenvoudig is om te doen, na dat je een ontwikkel omgeving hebt opgezet.
Als je zelf net als mij ook wilt proberen om een Hello World OS te maken. Dan raad ik je aan om deze pagina te bekijken. Hierin leg ik uit welke kleine code je nodig hebt en hoe je dit dan naar een floppy, hdd achtig iets zet, zodat je dan Hello World in beeld krijgt. Want zo heel moeilijk is het namelijk niet als je weet wat je doet.
Heb je met weinig moeite "Hello World" in beeld gekregen, dan is de uitdaging niet bereikt. Dan ga je zoeken wat er met relatieve weining tijd, het is immers een hobby, kunt behalen. Als eerste zul je DOS clonen vinden. Dat vindt je namelijk na dat je verder zoekt met de nieuwe zoek termen die je hebt vergaard door het maken van je Hello World OS. Maar het maken van DOS is natuurlijk geen voldoening. Want je wilt een scherm onder je neus krijgen wat de indruk geeft als de Windows GUI. Als snel kom je er achter dat je daardoor minimaal naar 32-bit multitasking OS moet. Hiervoor zijn een redelijk aantalstappen nodig en dit zelf allemaal uitpluizen is een hele bult werk. Nu kun je mijn bevindingen die je nodig hebt om een "32-bit operating system" te op deze pagina terug vinden.
Nu zul je zelf ook wel weten dat er naast dit veel meer is. Nu kunt je een 64-bit os gaan maken, maar als je voor de hobby start zou ik aanraden om eerst met 32-bit bezig te gaan. Hier is meer uitleg over te vinden en honderden gestrande voorbeeld OS'jes. Je kunt je oo gaan bevinden in een Super DOS, door dat je een aantal nieuwe technieken toevoegd aan de oude wereld van 16-bit dit wordt ook wel Unreal Mode genoemd. Want de standaard 16-bit is Real Mode. Mocht je de intel architechtuur niet zo veel intereseren. En bezit je een Pi kun je natuurlijk de uitdaging uitgaan om daarvoor je eigen OS te maken. Dit is een uitdaging die ik zelf nog wil aangaan, maar is voor nu toekomst muziek.