XML is een een markup language, en is daarom redelijk eenvoudig te bewerken met een tekst editor. Helaas is dit alleen van toepassing wanneer niet alle facetten worden gebruikt. Hier een voorbeeld van een simpele variant.
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?> <message> <from userid="2347823">Fred</from> <text>Hello world</text> </message>
Wordt er wel gebruik gemaakt van alle mogelijkheden is er voor de normale gebruiker er niet meer wijs uit te worden.
Op en voor XML zijn technologieën gemaakt. Bij veel van deze technilogieënn merkt je niet meer dat er in de onderlaag met XML wordt gewerkt. Een variant waarin dit wel duidelijk aanwezig is is bij (X)HTML. Als programmeur is het makelijk om dit te schrijven en dat er dan wenselijk resultaat uit komt.
Andere veel gebruikte technologieën die met XML te maken hebben is:
XSLT is een hulpmiddel binnen XML waardoor data en opmaak van elkaar gescheiden kunnen worden. SOAP een een data overdacht protocal die gebruik maakt van XML om universeel te kunnen communiseren. Bijde worden veel geprezen, maar er wordt weinign bij stil gestaan bij het feit dat deze een grote belasting voor het systeem zijn.
Dan blijft het gebruik van XML nog over voor eigen gebruik in een applicatie. Hier lijkt XML zeer geschikt voor het opslaan van configuraties en het opslaan/doorsturen van data.
Het tegendeel is waar, als programeur is het schrijven van code waarmee een XML bestand is uit te lezen een grote hell. De methode die meestal wordt gebruikt is door het hele document in te laden in een DOM (Document Object Model). Nadeel hiervan is dat dit relatief veel geheugen gebruikt, waardoor grote bestanden direct een probleem worden. Bij kleinere bestanden is dit wel te gebruiken, maar moet er nogsteeds veel code geschreven worden om de gegevens er uit te krijgen. Daarom dat je ook ziet dat er bij veel systeem er wordt gekozen naar de alternatieven zoals JSON