DPI

Het is een waarde die wordt gebruikt bij alles wat grafisch is. Maar wat is het het eindelijk. Het is af te leiden aan de benaming voluit "dots per inch". Daaraan kun je zien dat het een verhoudingswaarde is. Om even een slag te slaan met de realiteit hier een aantal voorbeelden van andere verhoudings notaies:

  • 10 appels per kilo
  • 5 m/s
  • € 0,20 / 100 gram

 

Dus een waarde van 300 dpi betekend dat er 300 dots in 1 inch voorkomen. In de discussies over dpi zult je vast wel is een argument gehoord hebben dat een afbeelding werkt met pixels en dat het dus ppi (pixels per inch) moet zijn. Maar wat zijn nou dots en wat zijn nou pixels. Dit zit hem in het grid waarin de primaire kleuren wordt geplaatst. De bekende RGB (rood, groen en blauw) RGB of CYMK.

 

Dots pixels
 Dots  Pixels

Dots

Bij de dots is elke cirkel één van de primaire kleuren. Het aantal van deze dots in een inch bepaalt de dpi. In de pratijk zul je dit alleen tegen komen op papier omdat printers met dots kleur op papier zetten. Verder zullen sommige oude beeldbuis televisies dat dit zelfde grid gebruiken.

Pixels

Pixels is het meest gebruikte in alle nieuwe schermen (LCD, LED enz.). Daarnaast worden alle digitale grafische media met pixels opgeslagen. Daarom zou een waarde die wordt opgeslagen in een dergelijk bestand moeten worden aangeduid met ppi ipv dpi. Voor het gemak kun je dit verbasteren en altijd spreken over dpi.

Scannen

Bij de scanner geef je aan met hoeveel dpi deze moet scannen. Natuurlijk ben je er zelf al achter gekomen dat hoe hoger je deze waarde zet deste groter het bestand wordt. Uitraard heeft dit niks te maken met hoe scherp een afbeelding wordt gescant, maar met het aantal pixels dat er in een inch te scannen afbeeldinng wordt opgenomen. Een A4 is 8,26 x 11,7 inch bij een instelling van 300 dpi zal hier een afbeelding uitkomen van ongeveer 2478 x 3510 pixels. Dit is eenvoudig na te rekenen want 8,26 * 300 = 2478 en 11,7 * 300 = 3510.

Printen

Bij het printen is het instellen van de juiste dpi belangrijk voor de qualiteit. Dit staat los van de dpi waarde wat in de afbeelding staat opgeslagen. Deze wordt over het algemeen genegeerd door elk programma. Voor programma's is de enige relevate data van de afbeelding de pixel data. Dit omdat de locatie en groote van de afbeelding vaak al vast staat. Nu vraag je dan af waarom moet ik dan die dpi goed instellen bij het printen. Dit komt omdat de dpi waarde bij de printen instellingen bepaald hoe groot de afbeelding wordt die wordt gestuurd naar de printer. Een printer is een heel dom apperaat in dat opzich, het verwacht bij het printen van een A4 op 300 dpi een afbeelding te ontvangen van 2478 x 3510 pixels. Het programma waarmee jij de betreffende afdrukt maakt van jouw Word document of PDF bestand of gewoon een afbeelding(gallerie) 1 afbeeling per pagina en stuur dit naar de printer. Nu is er ook nog PostScript hierbij geld in principe het zelfde maar dan wordt er meer werk vooraf gedaan.

Scherm

Het scherm wordt ook vaak opgenomen in de dicussie als het gaat om dpi. Een scherm heeft een dpi, maar dit zit op het hardware niveau helemaal vast. Een full-hd 21 inch scherm heeft een dpi van 102, dit kun je zelf uitrekenen bij je scherm door de breedte te delen door het aantal pixels. Als je dit doet zou ik dat dan ook doen voor de hoogte want dit kan variëren. Maar in het beeld wat de computer naar een scherm stuurd kan geen dpi worden meegeven. Dit komt omdat het video geheugen alleen werkt met pixels, en de hardware van je beeldscherm er voor zorgt dat deze pixels netjes over je hele scherm wordt verspreid. Het zelf uitrekenen van je scherm dpi is daarom in de meeste gevallen een nutteloos iets om te doen. Maar er zijn programma zoals adobe reader waarin deze waarde is op te geven. Daardoor kan dit programma er rekening mee houden zodat als je iets wilt bekijken in ware grote. Dat de verhouding klopt aan de werkelijkheid.

Waarom dpi instellen bij afbeelding?

Nu je weet hoe het werkt met dpi en waar het wordt gebruikt. Maar de vraag waarom je dit in een afbeelding kunt en moet instellen is niet beantwoord. De waarde heeft een informatieve doel. Zo zal bij afbeeldingen die komen uit de scanner de dpi waarde aangeven wat de ware grote is van de afbeelding. Bijvoorbeeld een afbeelding van 1181 x 1181 pixels met 300 dpi is in wekelijkheid 10 x 10 cm. Maar hoe zit het dan met afbeeldingen die niet uit een scanner komen. Hierbij heeft de dpi waarde geen toegevoeging en zijn de waardes dus uit de duim gezogen. Of toch niet? Niet alle programma gebruiken pixels om dingen op het het scherm of in een document uit te lijnen. Daarbij kan de dpi waarde van het document en van de afbeelding gebruikt worden om te zorgen dat deze in de juiste verhoudingen worden getoond. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig programma die dit doen, maar je kunt er altijd één tegen komen.

Waar gebruik je dpi?

Bij de printer instellingen gebruik je de dpi waarde om te zorgen dat jouw mooie vakantie van 4000 x 3000 pixels met de capatiteit om op een ansichtkaart een 650 dpi te hebben niet maar met een dpi waarde van 72 dpi wordt geprint. Dat is zonde van de hoge qualiteit foto want deze had dan maar 433 x 332 pixels hoeven zijn en dan had je het zelfde resultaat gehad. Andersom geld het zelfde een kleine afbeelding in pixel vereist geen hoge dpi bij de printen instellingen. Het wordt er niet mooier op maar verbruikt wel meer inkt.

 

Daarnaast gebruik je dpi bij de scanner instellingen om te zorgen dat je de foto lekker gedetaileerd krijgt. Maar deze moet dan uiteraard ook niet onhandelbaar groot worden. Je wilt bijvoorbeeld nog wel dat je deze via de mail ergens naar toe kunt sturen.

 

En de 3e optie waar je dpi gebruikt is in de bestanden die je naar de drukker stuurd. Deze maken vaak gebruik van oude hardware met de bij behorende software. Want vroeger kon men ook goede qualiteit posters maken en die rommel is nog lang niet af. Maar die kijken wel naar de dpi waarde in het bestand.

 

Andere uitleg

Zeer goeie uitleg en door het telkens niet kunnen vinden van deze pagina tijdens een disscussie over DPI heb ik het bovenstaanden in elkaar gezet.

http://www.dpiphoto.eu/dpi2.htm